Perustietoa radiopuhelimista ja niiden käytöstä.

Lisäinfoa radiopuhelimista

Kaikki toimituksemme ovat räätälöityjä kunkin asiakkaan tarpeisiin.

Autamme miellämme löytämään juuri teidän tarpeisiin sopivat järjestelmät. Teemme työt vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla, joka on kertynyt jo 25 vuoden ajan.

Kuinka hankkia oikeanlainen radiopuhelinjärjestelmä

Voimme halutessanne tehdä tarvittavat selvitykset viranomaisten suuntaan, suunnitella tarvittavan kaluston, ohjelmoida laitteet jne.Tällöin saatte keskittyä itse omaan ydintoimintaanne, me puolestamme teemme kaikkemme, jotta teidän viestintänne ja arkenne on sujuvampaa.

Analogiset ja digitaaliset radiopuhelimet

Analogiset radiopuhelimet ovat häviämässä. Niiden saatavuus on kuitenkin vielä hyvä ja suurin osa toimitetuista puhelimista on analogisia. Yhteydenpito tapahtuu Simplex-menetelmällä, jolloin painettuasi puhepainiketta (PTT) pystyt puhumaan mutta et samanaikaisesti kuule.

Digipuhelimissa on ominaisuuksia, jotka mahdollistavat erilaisten sovellusten käytön. Tälläisiä sovelluksia ovat mm. yksityispuhelut, erilaiset kriisi- ja hätätoiminnot, soittaminen toiseen kaupunkiin yms.
Tulevaisuudessa ne tulevat toimimaan tavallisen matkapuhelimen tapaan, mutta niissä myös ryhmäviestintä on mahdollista.

Toistaiseksi puhelimet yleensä ohjelmoidaan VHF- tai UHF-taajuuksille ja käytännössä digitaalisuus näkyy parempana akun kestona sekä parempana äänen laatuna.

.

Ajoneuvopuhelimet ja tukiasemat

Ajoneuvopuhelin on tarkoitettu käytettäväksi autossa, työkoneessa tai kiinteästi asennettuna esim. valvomoissa. Toimitussisältöön kuuluu joko VHF- tai UHF-radio-osa, käsimikrofoni ja asennussarja. Antenni ja antennikaapeli ostetaan yleensä erikseen.
Käsimikrofonin ja monofonin ero on siinä, että mikrofoni on tarkoitettu vain puhumiseen. Monofonissa on sekä mikrofoni että kaiutin. Ajoneuvopuhelimen kuuluvuus on yleensä käsipuhelinta parempi pidemmän antennissa vuoksi. Siksi sitä käytetään myös valvomopuhelimena (kiinteä asema).

Tukiasemia tarvitaan silloin, kun työskentelyalue on laaja tai sisältää runsaasti rakenteita. Käsi- ja ajoneuvopuhelimiin ohjelmoidaan yleensä 1 tai 2 tukiasemakanavaa, joiden avulla voidaan viestiä käsipuhelimen kuuluvuusalueen rajoilla tai kauempana sijaitseville henkilöille.
Tukiasemaan laitteita ovat tukiasemaradio, duplex-filtteri, tehokas antenni ja yleensä myös akkuvarmistus sekä asennus. Kiinteiden radioasemien osalta täytyy lupahakemuksessa yksilöidä maston paikka (antenni) koordinaatein sekä maston korkeus merenpinnasta.

PMR-, VHF- ja UHF -radiopuhelimet

Radiopuhelimet ovat joko PMR-, VHF- tai UHF -taajuuksille tarkoitettuja laitteita. Lupavapaiden PMR puhelimien taajuusalue on 446 MHz, VHF-taajuus työkäyttöön tarkoitetuissa radiopuhelimissa on 136 – 174 MHz. UHF vastaavasti 400 – 470 MHz. Metsästys- ja autourheilukäyttöön tarkoitettujen VHF-puhelimien taajuusalue on 67,5 – 72,325 MHz.

Analogisissa radiokanavissa noudatetaan yleensä 25 kHz jakoa. Nyrkkisääntönä on, että UHF-puhelin on silloin parempi, jos käyttöympäristössä on runsaasti rakenteita esim. seiniä. VHF-puhelimen etuna on ehkä hieman pidempi kuuluvuus matkan kasvaessa. Siis VHF aakeille alueille ja UHF sinne, missä on rakenteita.

Radiopuhelimien varusteet

Radiopuhelimen mukana saat puhelimen lisäksi yleisantennin, akun, latauslaitteen ja puhelimen vyöklipsin. Puhelin toimitetaan asiakkaalle ohjelmoituna. Tavallisesti puhelimeen ohjelmoidaan 4 – 6 kanavaa.

Puhelimiin on saatavana myös erinäisiä lisävarusteita. Antenni voi olla pitkä tai lyhyt (sen täytyy kuitenkin soveltua ohjelmoiduille taajuuksille). Käytettäessä useita puhelimia 6-paikkainen latausasema voi olla perusteltu, akku on tehokkaampi ja lisäksi puhelimeen on saatavana monofoni tai erilaisia headset-varusteita.
Jos käytät puhelintasi meluisissa olosuhteissa tai haluat kätesi vapaaksi, saatat tarvita kuulonsuojaimet, jossa on mikrofoni / puhepuomi. Jotkin puhelimet voivat olla varustettuja myös bluetooth -toiminnolla, jolloin voit liittää tietyn headsetin langattomasti puhelimeen.

Lisäksi saatavilla on erilaisia kantoliivejä ja muita lisävarusteita.

Yleis- eli yhteiskäyttökanavat

Radiopuhelimen käyttö VHF- ja UHF-taajuuksilla vaatii liikenne- ja viestintäviraston (Traficom) myöntämän radioluvan. Luvasta peritään maksua, jonka suuruus määräytyy mm. käytettävien taajuuksien määrän ja laitemäärän mukaan. PMR-puhelimien käyttö on luvasta vapautettuja eikä mitään maksua niiden käytöstä peritä.

VHF-taajuudella toimivien liikkuvien puhelimien yhteiskäyttökanavia on 12 + 8. Näistä kanavista käytetään nimitystä alue 2 ja 3. VHF-taajuusalue on 154,50625 – 154,64375 MHz (alue 2) sekä 152,050 – 170,450 MHz (alue 3). UHF yleiskäyttökanavia on 4 + 9 ja ne ovat alueilla 4 ja 5. UHF-yhteiskäyttökanavien taajuusalue on 407,525 – 408,400 MHz (alue 4) ja 443,125 – 458,900 MHz (alue 5). PMR taajuusalue puolestaan on 446 MHz alueella ja lupavapaita kanavia on 8. UHF- ja VHF -puhelimen lähetysteho saa olla enintään 5 W (atex- ja PMR-puhelimissa 1 W).

DMR-taajuudet on tarkoitettu digitaalisille liikkuville radiopuhelimille. Taajuusalueita on kaksi 150 MHz (VHF) ja 450 MHz (UHF). Kanavia molemmilla alueilla on 8. Kanavajako on 12,5 kHz.

Radiopuhelimen käyttöä varten on täytettävä lupahakemus, jossa yksilöidään käytetyt taajuudet (alue 2, 3, 4 tai 5 tai DMR-taajuuksilla 2d tai 5d). Kun lupa on täytetty ja allekirjoitettu, se lähetetään viestintävirastolle, joka myöntää käyttöluvan. Ennenkuin lähetät hakemuksen, ota siitä kopio itsellesi. Jo kopiolla voit alkaa käyttämään radiopuhelimia.

Räjähdysvaarallisten tilojen Atex -radiopuhelimet

Räjähdysvaarallisissa tiloissa ei saa käyttää kuin Atex-hyväksyttyjä laitteita. Tavallisimmat atex-luokat ovat 1/21 ja 2/22. Luokituksen tekee kunnan palosuojeluviranomainen.

Atex-radiopuhelimen osat on tehty täyttämään atex-luokituksen vaatimukset. Et voi esimerkiksi vaihtaa puhelimeesi antennia tai akkua, elleivät ne ole atex-luokiteltuja. Myös monofonin tai headsetin täytyy olla atex-luokiteltu. Latauslaite on yleensä luokittelematon, sillä lataus on tarkoitettu tehtäväksi atex-alueen ulkopuolella.

Jos atex-puhelimesi kaipaa huoltoa, on se laitettava maahantuojan toimesta valtuutetulle huoltoliikkeelle. Suomessa valtuutettuja atex-huoltopaikkoja ei toistaiseksi ole.

Kaikki Atex-hyväksytyt tuotteet maksavat 2 – 4 kertaisesti hyväksymättömän tuotteen hinnan. Olipa kyseessä radiopuhelin, matkapuhelin, kamerakotelo, kytkentärasia tms. Hinta selittyy vaativien komponenttien kustannuksista, sertifiointikustannuksista sekä pienistä tuotantosarjoista.
Myymme myös atex-puhelimia.

Hätätoiminnot

Työkäyttöön tarkoitetut radiopuhelimet on yleensä varustettu erilaisilla SOS-toiminnoilla, joita on mm. ”Man Down” -toiminto, LWP ja hätäkutsupainike.

Man Down toiminto tarkoittaa sitä, että mikäli puhelin joutuu vaakatasoon riittävän pitkäksi ajaksi, se lähettää automaattisesti hätäkutsun.
LWP toiminto eli Lonely Workers Protection tarkoittaa sitä, että puhelimesi hälyttää tietyin väliajoin. Mikäli et kuittaa tätä hälytystä aiheutuu siitä hälytys.
Hätäkutsupainike puolestaan on oranssi tai punainen nappi, jota painettuasi lähtee hätäkutsu kaikille työryhmäsi puhelimille. Lisäksi joissakin laitteissa voi olla GPS-paikannus, jolloin esim. valvomossa tiedetään missä puhelin kulloinkin on.

Osa toiminnoista on käyttövalmiina ja osa täytyy ohjelmoida puhelimen toimituksen yhteydessä.