Kamerajärjestelmän hälytysominaisuus auttaa selvittämään tuotantoprosessin ongelmia

Rulla sumea
Kameralla valvotaan paperikoneen pituusleikkurin toimintaa

Sen lisäksi, että prosessivalvontakameroilla nähdään reaaliaikaisesti mahdollisia ongelmia, voidaan kameroiden hälytysominaisuus ”parittaa” tuotantoautomatiikan kanssa. Tällöin pystytään tallenteista analysoimaan ongelmia ja syitä niiden syntyyn.

Leikkuri
Seurattavia valvomokuvia on paljon. Järjestelmä saadaan reagoimaan häiriöihin, jolloin välitön puuttuminen on nopeampaa

Toki pelkkien kameroiden varaan ei tuudittauduta. Tuotantolinja on varustettu anturein, jotka havaitsevat ongelmia ja osaavat häiriötilanteissa pysäyttää koneen tai säätää sen toimintaa. Kamerakuvista voidaan nähdä häiriön syy, jos osaa katsoa oikeaan kamerakuvaan juuri oikeaan aikaan.

Kamerajärjestelmän saa myös tallentamaan tällaiset häiriöt, mikäli kamerajärjestelmä ”paritetaan” automaatiojärjestelmän kanssa. Tuotantokoneissa on häiriötilanteita varten vikadiagnostiikka, jonka hälytystiedot voidaan syöttää myös kamerajärjestelmälle. Vastaanotettu kytkintieto käynnistää ko. tuotantokonetta seuraavan kameran tallennustilan.

Näin saadaan jälkikäteen selville, missä tilanteessa häiriö tapahtui ja mikä siihen johti. Jälkeenpäin voidaan katsoa tallenteelta tapahtuman kulkua vaikkapa minuutti ennen hälytystilannetta.

Mikäli halutaan varmistaa, että hälytyksen antanut tuotantolinjan osa voidaan nähdä reaaliajassa valvomossa ja reagoida tilanteeseen välittömästi, pitää hälytyksen aktivoida valvomon monitorit sopivalla tavalla. Pop-up ponnahdusikkuna, valo- tai äänimerkki on tehokas keino kiinnittää operaattoreiden huomio häiriöön, sen laatuun ja mikä on vialla. Näin saatu muutaman sekunnin lisäaika voi säästää vaurioilta ja huomattavilta kustannuksilta.

Valvomoissa on hälytysnäytöt, joissa on kuvattu prosessi ja mikä prosessin osa hälytyksen on aiheuttanut, mutta visuaalista näkymää tuo hälytysnäyttö ei tarjoa. Useissa tapauksessa olisi hyödyllistä myös nähdä, missä vika piilee.

Kamerajärjestelmän hälytystieto voi olla mikä tahansa kytkintieto tai analoginen milliamppeeriviesti. Myös liiketunnistimia, induktiosilmukoita tms. antureita käytetään hälytystilan käynnistämiseen. Oma lukunsa ovat kehittyneemmät konenäkö- tms. älykamerat, joille voidaan ohjelmallisesti opettaa havaitsemaan tiettyjä asioita tai tapahtumia.

Konenäköjärjestelmissä voidaan antaa käsky automaatiojärjestelmälle toimia tietyllä tavoin havaitessaan vaikkapa poikkeavuuden tuotteessa. Käskyllä voidaan ohjata viallinen/puutteellinen tuote eri kuljettimelle jatkotoimenpiteitä varten.